Siltuma zudumi mājās: kā atrast, kā novērst

Kā mēs visi zinām, Latvijā var būt auksts. Teritorijas lielākajā daļā auksto dienu gadā ir vairāk nekā silto. Bet viena lieta ir atrasties uz ielas, bet cita lieta ir sava māja vai vasarnīca, kur visi vēlas būt silti. Tas tiek atrisināts ar apkures palīdzību, sākot no vecām krāsnīm līdz modernām apkures ierīcēm. Taču bieži vien jautājums ir arī par to, cik daudz naudas jātērē apkurei. Un tas jo īpaši attiecas uz gadījumiem, kad tas darbojas ar elektrību. Šeit aukstās ziemās rēķini var sasniegt biedējošus apmērus.
Bet praksē jūs gandrīz vienmēr varat ietaupīt uz apkuri, vienkārši novēršot siltuma zudumus. Jo ilgāk un efektīvāk jūsu mājoklis saglabā siltumu, jo zemākas būs jūsu apkures izmaksas. Jā, nevajag domāt, ka tas attiecas tikai uz vecām pussabrukušām mājām, patiesībā pat jaunas mājas, kas celtas, izmantojot modernas tehnoloģijas, var zaudēt siltumu būvniecības kļūdu dēļ. Un tas nav nekas neparasts.

Kādi ir siltuma zudumu veidi?

Siltuma zudumus var iedalīt divās grupās: dabiskie un noplūdes. Dabiskie siltuma zudumi ietver siltuma zudumus caur jumtu, sienām, grīdu, logiem un durvīm, kuras jūs periodiski atverat. Tos nevar novērst, tie vienmēr būs. Cita lieta, ka dabiskie zudumi var būt gan lieli, gan mazi, tas viss ir atkarīgs no daudziem faktoriem: siltumizolācijas, materiāla, no kura māja būvēta, tās stāvokļa. Jūs varat uzrakstīt vairāk nekā vienu rakstu par to, kā izveidot siltu māju, taču mēs šo jautājumu mūsu rakstā neapskatīsim.

Bet siltuma noplūde ir pavisam cita lieta. Visbiežāk tie ir kaut kādi defekti, kas nav pārāk acīmredzami, nav redzami, tos ir grūti atrast, bet caur tiem izplūst daudz siltuma. Atšķirībā no dabiskajiem siltuma zudumiem, ar tiem jau ir iespējams cīnīties, un to novēršana bieži vien var ievērojami samazināt apkures izmaksas. Bet visa būtība ir tāda, ka dabisko siltuma zudumu samazināšanās notiek būvniecības stadijā, citiem vārdiem sakot, ja sienas ir izgatavotas no materiāla, kas slikti saglabā siltumu, tad to nostiprināt būs grūti un dārgi. Bet, ja ir sprauga, tad to var noblīvēt, kas ir daudz ātrāk un vienkāršāk.

Uzreiz teiksim, ka daudz kas ir atkarīgs no mājas stāvokļa. Piemēram, ja jums ir lauku māja, kas celta tālajā 20. gadsimtā un vairs nav labākajā stāvoklī, tad tās siltināšanai ir jādara daudz.

File:Старая дача (The old countryhouse) (29754310392).jpg - Wikimedia Commons

Kā meklēt siltuma zudumus

Visefektīvākais veids, kā atrast pilnīgi visas noplūdes, ir termovizors. Lai izmantotu termovizoru, varat sazināties ar speciālistu vai iznomāt. Tā priekšrocība ir tā, ka tiks parādītas pat vietas, kuras citos veidos ir ļoti grūti atrast. Piemēram, aukstuma tilti un citas vietas, kas nav tik acīmredzamas.

Ir vērts atzīmēt, ka vairumā gadījumu galvenās noplūdes vietas ir acīmredzamas. Tie ir logi un durvis. Ievērojami zaudējumi rodas caur sienām un grīdu, taču tas ir attiecināms uz dabiskajiem zaudējumiem (ja nerunājam par acīmredzamu defektu esamību sienās, grīdās un jumtos).

Noplūžu vietas un cēloņi

Tagad ir vērts runāt par visbiežāk sastopamajām siltuma noplūdes vietām un cēloņiem. Tos var iedalīt dažādās grupās, piemēram, tajos, kas parādījās pārkāpumu dēļ būvniecības laikā vai tajos, kas parādījās pēc tam. Vai arī uz to likvidēšanas rēķina, kur var būt nopietna siltuma noplūde, kuru novērst ir lēti, vai arī pavisam neliela, kuru novērst būs grūti un dārgi. Ņemiet vērā arī to, ka katra māja ir individuāla, taču ir kopīgas vietas un iemesli, kas rodas visbiežāk. Mēs jums par tiem pastāstīsim.

Problēmas ar apkures ierīcēm

Tā nav siltuma noplūde, taču tā ir laba vieta, kur sākt. Var vienkārši nepietikt apkures ierīču, un to jauda nav pietiekama, lai pareizi apsildītu visas mājas telpas. Tie var būt daļēji bojāti, piemēram, dažas sadaļas var nedarboties vai tajās var būt citas problēmas. Tas ir atkarīgs no apkures ierīces veida, tādēļ, ja rodas mazākās aizdomas, jāmeklē informācija tieši par savu radiatora veidu.

Tas var būt arī nepareizi uzstādīts, kā cilvēki saka: “silda ielu”. Piemēram, ja tas stāv pārāk tuvu sienai, ko tas silda, un šis siltums vienkārši iziet ārā. Ir arī vērts sākt ar apkures ierīču pārbaudi, jo tas ir vienkāršāk un parasti lētāk. Jā, un šādas problēmas rodas diezgan bieži.

Atstarpes logos un durvīs

Tas ir diezgan izplatīts siltuma zudumu cēlonis mājās. Šeit nevajadzētu iedomāties milzīgas plaisas, kas ir uzreiz redzamas, nē, tās var būt mazas un neredzamas, bet siltums tik un tā izplūdīs caur tām. Tās rodas kļūdu dēļ, uzstādot logus vai durvis, no tā, ka koks ir izžuvis (atrodams vecās mājās ar koka karkasiem), nolietojušās gumijas blīves utt. Noplūžu meklēšana jāsāk ar logu un durvju pārbaudi.

Problēmas novēršana var būt gan sarežģīta, gan vienkārša; katram gadījumam ir nepieciešama sava pieeja. Īpaši progresīvos gadījumos jums būs jānomaina veseli logi. Atkal, ja tev ir veca vasarnīca, kur logiem ir saplaisājuši koka rāmji, kas ir 25 gadus veci, tad vispār nav jēgas ar tiem jaukties. Mums būs jāinstalē jauni logi.

Slikta siltumizolācija

Sienu siltumizolācija ir atsevišķa raksta tēma, ir daudz nianšu un noteikumu, kas jāievēro, to uzstādot. Tāpēc var būt daudz iemeslu, kāpēc tas ir slikti, nav iespējams tos visus uzskaitīt. Bet rezultātā būs sienas posmi, kas būs vēsāki nekā kaimiņos un pa tiem izplūdīs siltums. Vienkāršākais veids, kā to noteikt, ir ar termovizoru, uz kura šīs vietas būs uzreiz redzamas. Ja jums nav termovizora, varat to izdarīt ar rokām, aukstās vietas joprojām būs jūtamas pieskaroties, taču, protams, šī metode ir daudz mazāk precīza.

Un šeit ir diezgan daudz veidu, kā to novērst, taču dažos gadījumos tie var būt ļoti laikietilpīgi un sarežģīti. Piemēram, kad siltumizolācijas materiāls bija slikti nostiprināts un “noslīdēja” uz leju. Šajā gadījumā jums būs jākāpj sienas iekšpusē. Starp citu, pārbaudiet arī jumtu, piemēram, bieži rodas situācija, kad minerālvates un sijas savienojums ir slikti noblīvēts, kā rezultātā izplūst siltums. Jumtam noteikti ir vērts pievērst īpašu uzmanību, jo jebkurā gadījumā pa to izplūst diezgan daudz siltuma, siltam gaisam paceļoties. Un, ja kaut kas nav kārtībā ar jumta siltumizolāciju, tad zaudējumi būs nopietni un strauji.

Aukstuma tilti

Mēs tos jau minējām iepriekš un teicām, ka to meklēšana ir diezgan sarežģīta. Vienkārši tāpēc, ka pat enkurs sienā var darboties kā aukstuma tilts. Protams, šajā gadījumā siltuma zudumi būs diezgan niecīgi, taču aukstuma tiltu veidi ir dažādi, un to var būt daudz. Šeit ir vērts pievienot stūrus, konstrukcijas savienojumus un dažādus džemperus. Bieži vietās, kur ir aukstuma tilts, ne tikai izplūst siltums, bet arī veidojas kondensāts, un nākotnē var parādīties sēnīte. Un, ja to pamanāt, problēma ir jānovērš pēc iespējas ātrāk.

Šīs problēmas risināšanas metode, tāpat kā citos gadījumos, ir atkarīga arī no aukstuma tilta veida. Tas var būt ātri un lēti, vai arī tas var būt dārgs un aizņemt ilgu laiku. Atkal visus gadījumus nevar izskatīt viena panta ietvaros. Bet vislabāk par to izlasīt iepriekš un pievērst uzmanību šiem punktiem būvniecības laikā. Faktiski aukstuma tiltu problēma var būt diezgan kritiska.

Citas vietas

Iepriekš mēs rakstījām par visbiežāk sastopamajām vietām, caur kurām notiek visnozīmīgākās siltuma noplūdes. Bet ir daudz citu iespēju, nav īpašas jēgas par tām rakstīt atsevišķi, taču tās noteikti ir pieminēšanas vērtas:

Siltās grīdas atrodas pārāk tuvu sienai, kā rezultātā dzesēšanas šķidrums atdziest ātrāk. Globāli tas neatstās pārāk lielu iespaidu, taču apkures izmaksas būs lielākas, tāpēc, ierīkojot apsildāmo grīdu, vēlams ņemt vērā šo punktu.

Mūra šuves starp ķieģeļiem vai starp citiem būvmateriālu blokiem. Tie darbojas kā aukstuma tilti, un tie nav atsevišķi mazi aukstuma tilti, bet gan veselas sienas. To var atrisināt būvniecības stadijā ar papildu siltumizolāciju, ko nevar izskaidrot īsumā. Bet atkal tas ir gadījums, kad jādomā būvniecības stadijā, nevis ar atpakaļejošu spēku.

Siltums izplūst caur pamatu. Var rasties arī problēmas, īpaši, ja ir neapsildīts pagrabs. Dabiski siltuma zudumi caur pamatu notiks jebkurā gadījumā, tas ir normāli, taču daudzos gadījumos nevajadzētu atstāt novārtā pamatu siltināšanu.

Problēmas ar ventilāciju, kas ienes aukstu gaisu no ielas. Tā var būt nopietna problēma.

Elementi, kas pārkāpj sienu vai durvju integritāti. Piemēram, durvis sunim vai kaķim, lūka uz bēniņiem utt. Tas viss var radīt papildu siltuma zudumus.

Jebkurā no iepriekš minētajiem gadījumiem kaut ko var izdarīt, lai gan ir vērts vēlreiz atzīmēt, ka vairumā gadījumu labāk par to padomāt būvniecības stadijā. Protams, mājai ir jāatbilst klimata joslai un jūsu cerībām. Acīmredzot, ja jūs būvējat ziemeļu reģionā tā, kā tiek būvēti mājas dienvidu reģionos, tad nebūs silti. Vai arī, ja jūs uzcēlāt lētu vasarnīcu valstī un nolēmāt tajā dzīvot ziemā, tad šajā gadījumā jums būs daudz jātērē apkurei, vienkārši tāpēc, ka šāda māja sākotnēji nebija paredzēta, lai efektīvi saglabātu siltumu. Bet tāpēc būvniecības laikā tas maksā mazāk.

Novēršot siltuma noplūdes, jākoncentrējas uz kritiskākajām, uz tām vietām, kur tiek zaudēts visvairāk siltuma. Šeit jums jāsaprot, ka jebkura māja agri zaudē siltumu; atcerieties, ko mēs teicām par dabiskajiem zudumiem. Viņi tik un tā būs. Turklāt ir aprēķinu piemēri (viegli atrodami pats), kas ļauj aptuveni aprēķināt siltuma zudumus jebkurai mājai. Protams, šīs vērtības būs ļoti aptuvenas, taču varat tās izmantot kā ceļvedi. Galu galā tas ir atkarīgs no tādiem faktoriem kā vēja ātrums, ko nevar paredzēt. Bet tas ļaus vismaz aptuveni novērtēt, cik daudz vajadzēs tērēt apkurei un vai ir jēga ieguldīt papildu siltumizolācijā.

Protams, svarīgi ir arī tas, kā tieši apkures jautājums tiek atrisināts, jo ir gan ekonomiskas metodes, gan ne tik daudz. Par to rakstījām rakstā “Privātmājas apkure”, kur apskatījām dažādu veidu sildītājus ar to plusiem un mīnusiem, iesakām izlasīt. Relatīvi runājot, ja mājā ar platību simts kvadrātmetriem tiek izmantoti divi sildītāji, kas paredzēti 50 kvadrātmetriem, un jums ir arī augstāki par standarta griesti… Šeit būs redzams, ka svarīgi ir ne tikai siltuma zudumi. šeit, bet arī tas, ka šie divi sildītāji principā nespēs uzturēt normālu temperatūru. Un jautājums “Kāpēc ir tik auksts?” būs pilnīgi skaidra atbilde.

Mūsu partneris e-rent.lv palīdzēs jums atrisināt siltuma noplūdes problēmu jūsu mājā, kotedžā, dzīvoklī vai jebkurā citā telpā

 

Kā mēs visi zinām, Latvijā var būt auksts. Teritorijas lielākajā daļā auksto dienu gadā ir vairāk nekā silto. Bet viena lieta ir atrasties uz ielas, bet cita lieta ir sava māja vai vasarnīca, kur visi vēlas būt silti. Tas tiek atrisināts ar apkures palīdzību, sākot no vecām krāsnīm līdz modernām apkures ierīcēm. Taču bieži vien jautājums ir arī par to, cik daudz naudas jātērē apkurei. Un tas jo īpaši attiecas uz gadījumiem, kad tas darbojas ar elektrību. Šeit aukstās ziemās rēķini var sasniegt biedējošus apmērus.
Bet praksē jūs gandrīz vienmēr varat ietaupīt uz apkuri, vienkārši novēršot siltuma zudumus. Jo ilgāk un efektīvāk jūsu mājoklis saglabā siltumu, jo zemākas būs jūsu apkures izmaksas. Jā, nevajag domāt, ka tas attiecas tikai uz vecām pussabrukušām mājām, patiesībā pat jaunas mājas, kas celtas, izmantojot modernas tehnoloģijas, var zaudēt siltumu būvniecības kļūdu dēļ. Un tas nav nekas neparasts.

Kādi ir siltuma zudumu veidi?

Siltuma zudumus var iedalīt divās grupās: dabiskie un noplūdes. Dabiskie siltuma zudumi ietver siltuma zudumus caur jumtu, sienām, grīdu, logiem un durvīm, kuras jūs periodiski atverat. Tos nevar novērst, tie vienmēr būs. Cita lieta, ka dabiskie zudumi var būt gan lieli, gan mazi, tas viss ir atkarīgs no daudziem faktoriem: siltumizolācijas, materiāla, no kura māja būvēta, tās stāvokļa. Jūs varat uzrakstīt vairāk nekā vienu rakstu par to, kā izveidot siltu māju, taču mēs šo jautājumu mūsu rakstā neapskatīsim.

Bet siltuma noplūde ir pavisam cita lieta. Visbiežāk tie ir kaut kādi defekti, kas nav pārāk acīmredzami, nav redzami, tos ir grūti atrast, bet caur tiem izplūst daudz siltuma. Atšķirībā no dabiskajiem siltuma zudumiem, ar tiem jau ir iespējams cīnīties, un to novēršana bieži vien var ievērojami samazināt apkures izmaksas. Bet visa būtība ir tāda, ka dabisko siltuma zudumu samazināšanās notiek būvniecības stadijā, citiem vārdiem sakot, ja sienas ir izgatavotas no materiāla, kas slikti saglabā siltumu, tad to nostiprināt būs grūti un dārgi. Bet, ja ir sprauga, tad to var noblīvēt, kas ir daudz ātrāk un vienkāršāk.

Uzreiz teiksim, ka daudz kas ir atkarīgs no mājas stāvokļa. Piemēram, ja jums ir lauku māja, kas celta tālajā 20. gadsimtā un vairs nav labākajā stāvoklī, tad tās siltināšanai ir jādara daudz.

File:Старая дача (The old countryhouse) (29754310392).jpg - Wikimedia Commons

Kā meklēt siltuma zudumus

Visefektīvākais veids, kā atrast pilnīgi visas noplūdes, ir termovizors. Šeit varat piezvanīt speciālistam vai iznomāt, tas ir lēti, un jūs varat viegli izdomāt, kā izmantot termovizoru. Tā priekšrocība ir tā, ka tiks parādītas pat vietas, kuras citos veidos ir ļoti grūti atrast. Piemēram, aukstuma tilti un citas vietas, kas nav tik acīmredzamas.

Ir vērts atzīmēt, ka vairumā gadījumu galvenās noplūdes vietas ir acīmredzamas. Tie ir logi un durvis. Ievērojami zaudējumi rodas caur sienām un grīdu, taču tas ir attiecināms uz dabiskajiem zaudējumiem (ja nerunājam par acīmredzamu defektu esamību sienās, grīdās un jumtos).

Noplūžu vietas un cēloņi

Tagad ir vērts runāt par visbiežāk sastopamajām siltuma noplūdes vietām un cēloņiem. Tos var iedalīt dažādās grupās, piemēram, tajos, kas parādījās pārkāpumu dēļ būvniecības laikā vai tajos, kas parādījās pēc tam. Vai arī uz to likvidēšanas rēķina, kur var būt nopietna siltuma noplūde, kuru novērst ir lēti, vai arī pavisam neliela, kuru novērst būs grūti un dārgi. Ņemiet vērā arī to, ka katra māja ir individuāla, taču ir kopīgas vietas un iemesli, kas rodas visbiežāk. Mēs jums par tiem pastāstīsim.

Problēmas ar apkures ierīcēm

Tā nav siltuma noplūde, taču tā ir laba vieta, kur sākt. Var vienkārši nepietikt apkures ierīču, un to jauda nav pietiekama, lai pareizi apsildītu visas mājas telpas. Tie var būt daļēji bojāti, piemēram, dažas sadaļas var nedarboties vai tajās var būt citas problēmas. Tas ir atkarīgs no apkures ierīces veida, tādēļ, ja rodas mazākās aizdomas, jāmeklē informācija tieši par savu radiatora veidu.

Tas var būt arī nepareizi uzstādīts, kā cilvēki saka: “silda ielu”. Piemēram, ja tas stāv pārāk tuvu sienai, ko tas silda, un šis siltums vienkārši iziet ārā. Ir arī vērts sākt ar apkures ierīču pārbaudi, jo tas ir vienkāršāk un parasti lētāk. Jā, un šādas problēmas rodas diezgan bieži.

Atstarpes logos un durvīs

Tas ir diezgan izplatīts siltuma zudumu cēlonis mājās. Šeit nevajadzētu iedomāties milzīgas plaisas, kas ir uzreiz redzamas, nē, tās var būt mazas un neredzamas, bet siltums tik un tā izplūdīs caur tām. Tās rodas kļūdu dēļ, uzstādot logus vai durvis, no tā, ka koks ir izžuvis (atrodams vecās mājās ar koka karkasiem), nolietojušās gumijas blīves utt. Noplūžu meklēšana jāsāk ar logu un durvju pārbaudi.

Problēmas novēršana var būt gan sarežģīta, gan vienkārša; katram gadījumam ir nepieciešama sava pieeja. Īpaši progresīvos gadījumos jums būs jānomaina veseli logi. Atkal, ja tev ir veca vasarnīca, kur logiem ir saplaisājuši koka rāmji, kas ir 25 gadus veci, tad vispār nav jēgas ar tiem jaukties. Mums būs jāinstalē jauni logi.

Slikta siltumizolācija

Sienu siltumizolācija ir atsevišķa raksta tēma, ir daudz nianšu un noteikumu, kas jāievēro, to uzstādot. Tāpēc var būt daudz iemeslu, kāpēc tas ir slikti, nav iespējams tos visus uzskaitīt. Bet rezultātā būs sienas posmi, kas būs vēsāki nekā kaimiņos un pa tiem izplūdīs siltums. Vienkāršākais veids, kā to noteikt, ir ar termovizoru, uz kura šīs vietas būs uzreiz redzamas. Ja jums nav termovizora, varat to izdarīt ar rokām, aukstās vietas joprojām būs jūtamas pieskaroties, taču, protams, šī metode ir daudz mazāk precīza.

Un šeit ir diezgan daudz veidu, kā to novērst, taču dažos gadījumos tie var būt ļoti laikietilpīgi un sarežģīti. Piemēram, kad siltumizolācijas materiāls bija slikti nostiprināts un “noslīdēja” uz leju. Šajā gadījumā jums būs jākāpj sienas iekšpusē. Starp citu, pārbaudiet arī jumtu, piemēram, bieži rodas situācija, kad minerālvates un sijas savienojums ir slikti noblīvēts, kā rezultātā izplūst siltums. Jumtam noteikti ir vērts pievērst īpašu uzmanību, jo jebkurā gadījumā pa to izplūst diezgan daudz siltuma, siltam gaisam paceļoties. Un, ja kaut kas nav kārtībā ar jumta siltumizolāciju, tad zaudējumi būs nopietni un strauji.

Aukstuma tilti

Mēs tos jau minējām iepriekš un teicām, ka to meklēšana ir diezgan sarežģīta. Vienkārši tāpēc, ka pat enkurs sienā var darboties kā aukstuma tilts. Protams, šajā gadījumā siltuma zudumi būs diezgan niecīgi, taču aukstuma tiltu veidi ir dažādi, un to var būt daudz. Šeit ir vērts pievienot stūrus, konstrukcijas savienojumus un dažādus džemperus. Bieži vietās, kur ir aukstuma tilts, ne tikai izplūst siltums, bet arī veidojas kondensāts, un nākotnē var parādīties sēnīte. Un, ja to pamanāt, problēma ir jānovērš pēc iespējas ātrāk.

Šīs problēmas risināšanas metode, tāpat kā citos gadījumos, ir atkarīga arī no aukstuma tilta veida. Tas var būt ātri un lēti, vai arī tas var būt dārgs un aizņemt ilgu laiku. Atkal visus gadījumus nevar izskatīt viena panta ietvaros. Bet vislabāk par to izlasīt iepriekš un pievērst uzmanību šiem punktiem būvniecības laikā. Faktiski aukstuma tiltu problēma var būt diezgan kritiska.

Citas vietas

Iepriekš mēs rakstījām par visbiežāk sastopamajām vietām, caur kurām notiek visnozīmīgākās siltuma noplūdes. Bet ir daudz citu iespēju, nav īpašas jēgas par tām rakstīt atsevišķi, taču tās noteikti ir pieminēšanas vērtas:

Siltās grīdas atrodas pārāk tuvu sienai, kā rezultātā dzesēšanas šķidrums atdziest ātrāk. Globāli tas neatstās pārāk lielu iespaidu, taču apkures izmaksas būs lielākas, tāpēc, ierīkojot apsildāmo grīdu, vēlams ņemt vērā šo punktu.

Mūra šuves starp ķieģeļiem vai starp citiem būvmateriālu blokiem. Tie darbojas kā aukstuma tilti, un tie nav atsevišķi mazi aukstuma tilti, bet gan veselas sienas. To var atrisināt būvniecības stadijā ar papildu siltumizolāciju, ko nevar izskaidrot īsumā. Bet atkal tas ir gadījums, kad jādomā būvniecības stadijā, nevis ar atpakaļejošu spēku.

Siltums izplūst caur pamatu. Var rasties arī problēmas, īpaši, ja ir neapsildīts pagrabs. Dabiski siltuma zudumi caur pamatu notiks jebkurā gadījumā, tas ir normāli, taču daudzos gadījumos nevajadzētu atstāt novārtā pamatu siltināšanu.

Problēmas ar ventilāciju, kas ienes aukstu gaisu no ielas. Tā var būt nopietna problēma.

Elementi, kas pārkāpj sienu vai durvju integritāti. Piemēram, durvis sunim vai kaķim, lūka uz bēniņiem utt. Tas viss var radīt papildu siltuma zudumus.

Jebkurā no iepriekš minētajiem gadījumiem kaut ko var izdarīt, lai gan ir vērts vēlreiz atzīmēt, ka vairumā gadījumu labāk par to padomāt būvniecības stadijā. Protams, mājai ir jāatbilst klimata joslai un jūsu cerībām. Acīmredzot, ja jūs būvējat ziemeļu reģionā tā, kā tiek būvēti mājas dienvidu reģionos, tad nebūs silti. Vai arī, ja jūs uzcēlāt lētu vasarnīcu valstī un nolēmāt tajā dzīvot ziemā, tad šajā gadījumā jums būs daudz jātērē apkurei, vienkārši tāpēc, ka šāda māja sākotnēji nebija paredzēta, lai efektīvi saglabātu siltumu. Bet tāpēc būvniecības laikā tas maksā mazāk.

Novēršot siltuma noplūdes, jākoncentrējas uz kritiskākajām, uz tām vietām, kur tiek zaudēts visvairāk siltuma. Šeit jums jāsaprot, ka jebkura māja agri zaudē siltumu; atcerieties, ko mēs teicām par dabiskajiem zudumiem. Viņi tik un tā būs. Turklāt ir aprēķinu piemēri (viegli atrodami pats), kas ļauj aptuveni aprēķināt siltuma zudumus jebkurai mājai. Protams, šīs vērtības būs ļoti aptuvenas, taču varat tās izmantot kā ceļvedi. Galu galā tas ir atkarīgs no tādiem faktoriem kā vēja ātrums, ko nevar paredzēt. Bet tas ļaus vismaz aptuveni novērtēt, cik daudz vajadzēs tērēt apkurei un vai ir jēga ieguldīt papildu siltumizolācijā.

Protams, svarīgi ir arī tas, kā tieši apkures jautājums tiek atrisināts, jo ir gan ekonomiskas metodes, gan ne tik daudz. Par to rakstījām rakstā “Privātmājas apkure”, kur apskatījām dažādu veidu sildītājus ar to plusiem un mīnusiem, iesakām izlasīt. Relatīvi runājot, ja mājā ar platību simts kvadrātmetriem tiek izmantoti divi sildītāji, kas paredzēti 50 kvadrātmetriem, un jums ir arī augstāki par standarta griesti… Šeit būs redzams, ka svarīgi ir ne tikai siltuma zudumi. šeit, bet arī tas, ka šie divi sildītāji principā nespēs uzturēt normālu temperatūru. Un jautājums “Kāpēc ir tik auksts?” būs pilnīgi skaidra atbilde.

Mūsu partneris e-rent.lv palīdzēs jums atrisināt siltuma noplūdes problēmu jūsu mājā, kotedžā, dzīvoklī vai jebkurā citā telpā

 

Atbildēt